Kärsitkö masennuksesta? Oletko kiinnostunut uudesta hoitomuodosta?

Turun Perhelääkäreissä Uusi hoitomuoto masennukseentutkitaan masennuksen hoitoa modernilla neuroterapialla.

Haimme aiemmin asiasta kiinnostuneita henkilöitä, jotka voivat osallistua tutkimukseen ja käydä hoidossa säännöllisesti kuuden viikon ajan. Tutkimus on nyt tauolla ja avaamme osallistumismahdollisuuden siihen heti, kun siihen on taas mahdollisuus.

Mitä on tDCS-hoito?

Transkraniaalinen tasavirtastimulaatio (tDCS) on nykyaikainen masennuksen hoitomenetelmä. Vaikutus perustuu aivojen sähköiseen stimulaatioon määrätyn pituisissa jaksoissa. Hoito ei vaadi nukutusta tai muita lääkinnällisiä valmisteluja. Hoitoa annetaan viisi kertaa viikossa kahden – kolmen viikon ajan, minkä lisäksi jaksoon kuuluu ylläpitohoito. Hoitosarjan kesto ja ylläpitohoidon muoto arvioidaan yksilöllisesti. TDCS-hoidon turvallisuus on todettu lukuisissa tutkimuksissa. Hoidon antaa koulutettu hoitaja, eikä lääkäri välttämättä ole paikalla sen aikana. Hoito on kivuton ja hoidon aikana on mahdollista esimerkiksi lukea kirjaa. Stimulaatio ei sovellu henkilöille, joilla on pään alueelle asennettu metallia sisältävä implantti. Hammasimplantit eivät häiritse hoidon antamista.

Miten hoito toteutetaan?

Ennen tDCS-hoitojen aloittamista psykiatri arvioi hoidon soveltuvuuden potilaalle ja antaa tietoa hoidosta. Hoidon päättyessä psykiatri arvioi hoidon vaikutuksen ja suunnittelee jatkohoidon yhdessä potilaan kanssa. Ennen stimulaation aloittamista silmälasit, pään alueella olevat korut sekä metalliset hiuskiinnikkeet poistetaan. Kaksi kostutettua elektrodia asetetaan potilaan pään pinnalle, jolloin potilas voi tuntea hiusten ja päänahan kastuvan. Hoidon aikana elektrodien välillä kulkee pieni sähkövirta, joka aiheuttaa muutoksia hermoverkon toimintaan.

Mikä on hoidon vaikutus?

Moderni neuroterapia

TDCS on tutkimuksissa todettu tehokkaaksi masennuksen hoitomuodoksi. Stimulaatiohoito yhdistetään usein toiseen masennuksen hoitomuotoon, kuten psykoterapiaan tai lääkehoitoon, jolloin hoitojen yhteisvaikutus voi parantaa hoitovastetta. Normaalin toimintakyvyn ylläpitämiseksi useimmat potilaat jatkavat jonkin masennuksen hoitomuodon parissa myös hoitovasteen saavuttamisen jälkeen.

Mitkä ovat hoidon hyödyt ja haitat?

TDCS-hoitoon ei liity vakavia sivuvaikutuksia. Stimulaation aikana elektrodin alla tuntuu pientä kihelmöintiä, joka loppuu nopeasti stimulaation päätyttyä. Sähkövirta aiheuttaa pienellä osalla potilaita ihon punotusta elektrodin alla, väsymystä sekä nopeasti hoidon jälkeen ohimenevää päänsärkyä. Stimulaatiohoidolla voidaan saavuttaa hoitovaste masennuksessa nopeasti ja riippuvuutta aiheuttamatta. tDCS-hoito on hyvä vaihtoehto erityisesti silloin, jos potilas ei ole saanut lääkehoidosta vastetta tai ei pysty sietämään lääkehoidon sivuvaikutuksia.


Lue lisää: Sooma Oy (englanniksi) >